maandag 17 mei 2010


Muriel Barbery: “Elegant als een egel”

De hoofdfiguur heeft onmiskenbaar trekjes van Sarah uit “The French Lieutenant’s Woman”.

Bevolkt met een aantal karakters is “L'élégance du hérisson” vol met allusies ten aanzien van literatuur, muziek, films en beeldende kunst. Het bevat eveneens thema’s gerelateerd aan filosofie. De wisseling van de personages in het boek worden verduidelijkt door wisseling in typografie.

2 opmerkingen:

Zeno zei

In “The Hedgehog and the Fox” deelt filosoof Isaiah Berlin schrijvers en denkers in twee categorieën in: Egels, die de wereld bekijken vanuit één definitief idee ( Plato, Dante, Hegel, Nietzsche en Proust) en Vossen die met vergaande ervaringen ervan uitgaan dat de wereld niet vast te leggen is in één enkel idee (Aristoteles, Erasmus, Shakespeare, Montaigne, Goethe en Joyce) .

debo zei

Het uiterlijk van de NRF en Gallimard boeken is even herkenbaar als befaamd: een wit omslag met de auteursnaam, titel en uitgeversnaam, deels in rood gedrukt ("de roodgebiesde vanillekaftjes"). Dit alles gecentreerd binnen twee kaders: een zwart buitenkader en een dubbel gelijnd binnenkader. Dat tweede kader is gedrukt in rood.De boeken van de NRF werden later bij veel verschillende drukkers gedrukt, maar zagen er desondanks met hun opvallende omslag-kaders eenvormig uit. In het begin werden de boeken niet gebonden, maar ingenaaid. Ze worden nu naarstig verzameld.
Gallimard slaagde er in van Grasset de onverkochte exemplaren over te nemen van het eerste deel van “A la recherche du temps perdu”. Er zouden nog duizenden pagina's tekst volgen die samen het meesterwerk van Marcel Proust vormden.