dinsdag 18 mei 2010


Bij de Parijse afdeling van Sotheby’s gingen in 2008 een aantal merkwaardige artefacten van Marcel Proust onder de hamer. Het betreft een aantal persoonlijke spullen én een twaalftal brieven aan zijn trouwe gouvernante Céleste Albaret. Eén van de topstukken is ongetwijfeld een briefje met daarop de laatste handgeschreven woorden van Proust. De auteur schreef het kattebelletje 's morgens op 18 november 1922 op zijn ziekbed, toen zijn uitgeput organisme de fatale gevolgen van een bronchitis niet meer kon afwentelen. De tekst is een boodschap gericht aan Céleste Albaret: "Céleste, Odilon peut partir dans 10 minutes et rentrer vers 6h1/2. 7h du matin. Approchez de moi la chaise”. En op de keerzijde: "J’avais entendu fer au lieu de verre."Het briefje raakte bevlekt met koffiekringen, waarvan de sporen nog steeds te zien zijn

2 opmerkingen:

Samuel Beckett zei

“De hele wereld van Proust komt uit een kopje thee, niet slechts Combray en zijn jeugd.
Een jeugd die door het onwillekeurig geheugen, gestimuleerd of te voorschijn getoverd door de lang vergeten smaak van een madeleine in thee gedoopt, wordt opgeroepen met alle reliëf en kleur van haar essentiële betekenis, vanuit de ondoorgrondelijke banaliteit van de ondiepe bron in een kopje.”

debo zei

In het jaar dat Proust overleed, schreef Katherine Mansfield ( in Frankrijk waar ze om gezondheidsredenen verbleef) een kort verhaal met als titel: “A Cup of Tea”.