zondag 16 mei 2010


POSTMODERNISME In literatuur

(Antoni Gaudi: Trap in Sagrada Familia in Barcelona)

John Fowles laat in zijn romans alle grenzen tussen fictie en werkelijkheid vervagen: heden en verleden, feiten en verbeelding lopen in elkaar over. Hij legt alles wat hij vertelt uit, maar heeft geen controle over wat er gebeurt. De verhalen die hij schrijft komen niet uit hem, maar uit zijn personages die een eigen leven leiden.
Fowles schrijft romans waarin hij de lezer uiteindelijk laat kiezen uit meerdere versies van dezelfde gebeurtenis of uit mogelijke eindes. Zijn stijl switcht net als de verhalen in zijn romans.
“The French Lieutenant’s Woman” was één van de eerste romans in de ‘historische’ trend, waarin schrijvers een historische periode herscheppen vanuit het licht van de 20e eeuw.

2 opmerkingen:

debo zei

“Egels zijn totaal nutteloze dieren, die ’s nachts rondschuifelen. Suf, egocentrisch, vriendelijk,klein en slechts bezig met overleven.“
De egel werd voor Fowles het symbool voor het zich terugtrekken uit het publieke domein met z’n valse verantwoordelijkheden en gewoon bestaan zoals men echt is: Zijn.

de Joker zei

“Bestiality sure is a fun thing to do
But I have to say this as a warning to you:
With almost all animals, you can have ball
But the hedgehog can never be buggered at all.”


The Hedgehog song