dinsdag 1 december 2009

outsider


Knut Hamsun

De eerste vier delen van Bob Evers zijn in de gevangenis geschreven. Willy van der Heide was een pseudoniem voor Willem van den Hout die na de oorlog drie jaar gevangen heeft gezeten vanwege collaboratie met de Duitsers. Veroordeeld is hij nooit, maar zijn gedrag tijdens de oorlog werd wel ‘zeer laakbaar’ geacht.

3 opmerkingen:

debo zei

Henry Miller noemde in zijn autobiografische 'The books of my life' 'Mysteriën' van Knut Hamsun bij de drie beste, voor hem als persoon meest bepalende boeken die hij ooit had gelezen.

debo zei

Tijdens de Tweede Wereldoorlog steunde Hamsun de pro-nazi regering van Vidkun Quisling, hetgeen zijn bijzondere reputatie danig aantastte. Hij had in 1943 een ontmoeting met Joseph Goebbels en schonk deze zijn bij de Nobelprijs behorende medaille.

debo zei

Met name zijn werken 'Honger' , 'Mysteriën' en 'Pan' vallen op door het uitdagende karakter en de enorme intensiteit en eigengereidheid waarmee ze geschreven zijn, alsook door de extatisch-lyrische toon. De handeling concentreert zich steeds rondom de buitenstaander die zich geplaatst ziet in een maatschappij waaraan hij zich niet wil conformeren.
De (meestal mannelijke) hoofdfiguren in het werk van Hamsun hebben wat genoemd kan worden 'übermensch'-achtige trekken: ze representeren wat Nietzsche eens de vier kardinale deugden heeft genoemd: inzicht, moed, mededogen en eenzaamheid.