maandag 7 december 2009

L’Histoire


verboden

Olympia Press was een Parijse uitgeverij, begonnen in 1953 door Maurice Girodias. Ze publiceerde een mix van erotische romans en avant-garde literatuur, en is beroemd geworden door de eerste druk vanVladimir Nabokov's Lolita.
94 Olympia Press uitgaven werden uitgegeven onder de imprint "Traveller's Companion" books, meestal met alleen maar tekst op het altijd groene omslag.
Ze publiceerde verder o.a. “A Tale of Satisfied Desire”(Histoire de l'Oeil) van Georges Bataille; “ The story of O“(l’Histoire d’O) van Pauline Réage.

2 opmerkingen:

debo zei

De Franse justitie zat vanwege de inhoud der boeken doorlopend achter Girodias aan. Hoe dapper hij ook vocht, hij werd in hoogste instantie veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf, een astronomische geldboete en een verbod om de eerste tachtig jaar op te treden als uitgever.

debo zei

Alle Olympia Press boeken werden automatisch verboden, maar gelukkig zat er een bureaucratisch gat van ongeveer 6 maanden tussen publicatie van elke nieuwe Olympia titel en het van kracht worden van een verbod. Het was in dit gat van zo’n half jaar dat Girodias de meeste van zijn boeken verkocht.