dinsdag 8 december 2009

d'O


klassiek

Op een herfstige avond wordt O, een jonge vrouw, door haar minnaar René naar een kasteel buiten Parijs gebracht. Geboeid en geblinddoekt wordt zij op de eerste avond van haar verblijf door vier mannen - waaronder haar minnaar - genomen. Uit liefde voor René ondergaat zij vrijwillig weken lang allerlei sadistische kwellingen.
Net als Sades “Justine” en Henry Millers “Sexus” geldt het verhaal van O tegenwoordig als een literair-pornografische klassieker. Pauline Réage heeft met haar roman overheersing en onderwerping als erotisch taboe uit de obscuriteit gehaald.

3 opmerkingen:

debo zei

Anne Desclos was een Frans journaliste en romanschrijfster die de pseudoniemen Dominique Aury en Pauline Réage gebruikte.
Nadat ze Engels en Frans had gestudeerd aan de Sorbonne werkte ze als journaliste tot 1946 toen ze bij de uitgeverij Gallimard ging werken.
Haar vriend en baas Jean Paulhan merkte eens op dat vrouwen geen erotische roman konden schrijven. Om zijn ongelijk te bewijzen schreef ze een sadomasochistische roman die in juni 1954 gepubliceerd werd onder de naam Pauline Réage met de titel Histoire d'O . Het bewees het ongelijk van Paulhan en was niet onomstreden maar werd een enorm commercieel succes.

debo zei

Ook gaat het verhaal dat zij de roman schreef als een serie liefdesbrieven aan Paulhan die een bewonderaar was van de Sade.
Paulhan schreef het voorwoord en heeft altijd beweerd niet geweten te hebben wie het heeft geschreven.
Het boek werd…verboden.

debo zei

Reage schreef het voorwoord voor nog zo’n roman: "l’Image", geschreven door Jean de Berg: waarschijnlijk Catherine Robbe-Grillet , de vrouw van de beroemde cineast. Beide boeken zijn gelijkwaardig in literair opzicht.
Susan Sonntag beschouwde ze als zeldzame exemplaren van erotische romans die ook “literatuur” zijn.