maandag 16 november 2009

koepel


Jim Vincent : Palladio

Karl Jenkins maakte de muzikale compositie met dezelfde titel, die klinkt als de krachtige masculiene muziek die zo vaak wordt gebruikt in commercials voor auto’s. Vincent reageert met het volpakken van het toneel met 18 dansers. Ze dragen de wild uitziende costuums van Mara Blumenfeld- mannen met blote borst in versleten rokken en vrouwen in ruige minirokken- de dansers zijn verwikkeld in een worsteling om de dans tot uiting te brengen. Als Hercules die de negenkoppige Hydra probeert te doden, werken hun gespierde lijven om overeen te komen met de muzikale climaxen. Men probeert de beroemde Villa la Rotonda koepel van Palladio uit te beelden die het onderwerp van de dans is. Vincent laat zijn dansers constant cirkelen over het toneel.

3 opmerkingen:

debo zei

De Amerikaan Jim Vincent is de nieuwe artistiek directeur van het Nederlands Dans Theater. Hij volgt Anders Hellström op die bekendmaakte dat hij volgend jaar vertrekt.

debo zei

Karl Jenkins is een Welsh New Age-componist en een voormalig lid van de jazz-/rockformatie Soft Machine. Hij speelt onder andere saxofoon, hobo en piano.Samen met zijn zoon, Jody K Jenkins, is hij actief in de reclame. Zo hebben zij de muziek geschreven van een BMW-reclame.
Eén van de vroege albums van The Softmachine heeft als titel ”Triple Echo”.

debo zei

De naam “The Soft machine” is ontleend aan het gelijknamige boek van William Burroughs.
Soft Machine is een aanduiding van het menselijk lichaam en het thema van het boek gaat over hoe controle- mechanismen in het lichaam binnendringen.
Bijzonder is dat er een gedicht bestaat van Leo Vroman dat begint met de zin: "Mens is een zachte machine".
Het genoemde boek van Burroughs is een deel van de “Nova trilogy”.