zaterdag 6 juni 2009

Ekster


Pesaro was de stad waar Rossini ter wereld kwam en waar hij de eerste periode van zijn leven doorbracht. Hoewel hij faam en fortuin vergaarde ver buiten z’n geboorteplaats, vergat Rossini, die zichzelf aanvankelijk als “cigno di Pesaro”(zwaan van Pesaro) zag ,nooit zijn geboorteplaats. Oud geworden noemde hij zich “le singe de Pesaro”: de aap van Pesaro. Hij liet een grote som geld na aan de stad om een muziekschool te stichten.

4 opmerkingen:

Geerten Meijsing zei

“Als je het ongeluk hebt opgegroeid te zijn in het koude Noorden, is er niet veel kans dat je sympathie meekrijgt voor de lyrische opera.”(“kappersmuziek”).

debo zei

“Die muziek van Rossini is zo vreselijk lekker”, zei iemand eens.
Omdat we leren lezen en schrijven, bestaat de misvatting dat kijken en horen wel vanzelf gaat. Maar net zoals je aantoonbaar meer kunt leren zien, door bijvoorbeeld kunstgeschiedenis te studeren, moet je ook leren luisteren om de finesses van de toonkunst te appreciƫren.

debo zei

In “a A Clockwork Orange” is sprake van een aantal snel opeenvolgende, gewelddadige beelden, die worden vormgegeven als een balletuitvoering en worden begeleid door de muziek van Rossini’s “La gazza Ladra” (de stelende ekster)

debo zei

In het verhaal “De juwelen van Bianca Castafiore” verdwijnt de grote smaragd van La Castafiore. Maar Kuifje's scherpzinnigheid laat hem niet in de steek: de smaragd blijkt gestolen te zijn door een ekster (“La gazza ladra” ).