vrijdag 5 juni 2009

aap


Andy Warhol’s serie, “Ten Portraits of Jews of the Twentieth Century” Laat een pantheon zien van joodse denkers, politici, kunstenaars, schrijvers, musici. Onder hen Sarah Bernhardt, Martin Buber, Albert Einstein, Sigmund Freud, the Marx Brothers en Franz Kafka.

4 opmerkingen:

Zeno zei

Sommigen zijn van mening dat het werk van Kafka een poging is, in een ogenschijnlijke strijd met “hogere machten”, het initiatief terug te geven aan de individuele mens, die uiteindelijk zelf zijn keuzes maakt en daarvoor verantwoordelijk is.

debo zei

Anderen zien in de anti-bureaucratische houding een anarchistische invloed.

Zeno zei

Zonder een Robert Walser of een Ernst Jünger zou het leven een stuk onoverzichtelijker zijn. Deze schrijvers, hoewel zeer verschillend , voorzien ons van een weg om de wereld beter te begrijpen, een weg om de wereld te beschrijven op een dusdanige manier dat een intelligent persoon in staat is z’n eigen weg er in te vinden: zij zoeken evenwel geen volgelingen, bij Kafka is dat wel het geval.

Kafka zei

samengevat:...


Een aap wordt tijdens een jachtexpeditie gevangen genomen en per schip naar Europa gevoerd. Voor het eerst geconfronteerd met verlies van vrijheid, ziet hij zichzelf gedwongen zijn aap-zijn op te geven en een beschaafd mens te worden. In vijf jaar tijd jaagt hij zichzelf de evolutie door, en weet het gemiddelde ontwikkelingsniveau van een Europeaan te bereiken.