zondag 7 juni 2009

Danse


Achter de suizende kris:
“La Danse” van Henri Matisse.

Hergé’s gebruik van overal even brede ronde lijnen inspireerde Amerikaanse Pop Art kunstenaars als Andy Warhol en Roy Lichtenstein. Lichtenstein kreeg de opdracht een schilderij van kuifje te maken voor de omslag voor de roman “Tintin in the New World” ( Kuifje op de Toverberg): een verhaal van Frederic Tuten.

3 opmerkingen:

debo zei

Frederic Tutens “Tintin in the New World” is een in het oog springende Amerikaanse roman .Niet alleen door de vormgeving van de gebonden editie - een fraai beletterde, doorzichtige plastic kaft bedekt een Kuifjeinterpretatie van Roy Lichtenstein - maar ook door de inhoud: in "Tintin in the New World" wordt Kuifje volwassen; hij gaat naar bed met zijn grote liefde, pleegt een moord, en eindigt als de langverwachte messias van de Amazone-indianen.
Het boek is beter te begrijpen als men op de hoogte is van Thomas Mann's de Toverberg, de karakters hieruit worden gebruikt.

de Joker zei

De held zit rusteloos bij het haardvuur te lezen, wanneer er een brief wordt binnengebracht die een nieuw avontuur aankondigt. In dit geval is de afzender Hergé zelf, die zijn geesteskind voor zijn laatste expeditie naar Peru stuurt.

Zeno zei

Halverwege het boek complimenteert Kuifje een kunstenaar met de schilderijen die hij in de stijl van grote moderne schilders heeft gemaakt. "You at once capture and transcend the original sources,” zegt hij; "you synthesize and distill; from the old you create the new.”