vrijdag 24 april 2009

Vierkant


theeservies ontwerp: Josef Hoffman

Josef Franz Maria Hoffmann was een Oostenrijks architect en ontwerper.
Karakteristiek is Hoffmanns voorkeur voor vierkanten en kubussen (nog voordat het kubisme zou opkomen), die hem al snel de spotnaam "Quadratl-Hoffmann" opleverden. Zeer bekend van hem is de Kubusstoel.

3 opmerkingen:

debo zei

Het bijzondere van de Wiener Werkstätte ligt in het feit dat de Weners, laat tot de Art Nouveau bekeerd, de weelderig-zwierige vormentaal van de Art Nouveau al snel loslieten ten gunste van meer eenvoudige en abstrakte vormen.

Zeno zei

De invloed van Mackintosh op de Werkstättestijl was groot, maar de terugwerking van de Werkstätte op Mackintosh mag evenmin worden onderschat. Door haar geometrische stijl zou de Werkstätte de vormentaal van de twintigste eeuw in de richting van abstractie duwen. Door de Secession, de Werkstätte en Adolf Loos vormde Wenen de link tussen de Jugendstil en het functionalisme van bijvoorbeeld het Bauhaus.

debo zei

Uit de Weense Art Nouveau-variant groeit de Art-Deco. Niet alleen een deel van de naam hebben ze gemeen ook in vormgeving lijken ze op elkaar. Art-Deco is geometrischer en decoratiever van opzet.