donderdag 23 april 2009

Schot en de roos


Glas-in-loodraam: Charles Rennie Mackintosh

Toen het Japanse isolationisme werd verzacht aan het eind van de 19e eeuw waren het vooral de havensteden die als eersten in aanraking kwamen met Japanse invloeden. Het schotse Glasgow bijvoorbeeld waar Mackintosh woonde had een nauwe band met het verre oosten. Japans design werd beter verkrijgbaar en werd uitermate populair met name vanwege z’n eenvoud. Dat laatste werd dan ook een belangrijk kenmerk van de Jugendstilvariant uit Schotland.

9 opmerkingen:

debo zei

In eigen land kreeg hij niet veel respons maar in Duitsland en Oostenrijk toonde men veel interesse, vooral dankzij zijn deelname aan een tentoonstelling van de Wiener Secession in 1900.

debo zei

Een zeer populair motief was een op witte kool lijkende roos, de “Glasgow Rose”, die was overgenomen van Aubrey Beardsley en werd in menig Glasgow Style design gebruikt. De “Glasgow Rose”werd eveneens zeer veel gebruikt door Engelse glas-in-lood ontwerpers en meubelmakers.

de Joker zei

Natuurlijk bestaat er een roos die naar hem genoemd is; “The Charles Rennie Mackintosh Rose”.

Zeno zei

Het was in Wenen dat hij het vierkant begon te waarderen: een vierkant is eerder rationeel dan romantisch. Voor Mackintosh was het vierkant een uitgangspunt voor vormgeving en geen symbool. Een vierkant heeft evenwel geen relatie met de natuur en is minder vrouwelijk van karakter.
Ontwerpers als Joseph Hoffman lieten zich door Mackintosh inspireren maar zij lieten op hun beurt Mackintosh kennis maken met het vierkant als nieuwe vorm

Romy zei

Neem me nu niet kwalijk, een witte kool....kijk toch eens goed naar het geheel: pure erotiek.

Anoniem zei

Ik dacht dat dat Jugendstil was of noem je dit ook al modern?
Vind het een mooi stuk glas in lood, had ik maar een zo'n raam....

debo zei

Lieve Romy:
U zag, U zag, wat ik niet zag!

de Joker zei

Ook de titel krijgt een andere betekenis, Romy!
Romy toch!

Zeno zei

Beste Anoniem:
Het is Jugendstil of Art Nouveau, nieuwe kunst, modern wellicht.