zaterdag 25 april 2009

Bella


Tamara de Lempicka:”La bella Rafaela”

Jack Nicholson is eigenaar van één versie, Donna Karan van een ander.
Het is een schilderij van een odaliske, een arm ontspannen achter het hoofd, achteroverliggend in een zorgeloze vervoering, de pose is traditioneel. Maar de arm ziet er uit als een gepolijste buis, het lichaam lijkt ergens op een glimmende auto(jaren ’20 model) met heupen als bumpers en borsten als bolle wieldoppen. Al met al een gestroomlijnde schoonheid. Nooit eerder was er een kunstenaar die een treffender overeenkomst heeft geschapen tussen vrouwen en auto’s. (Bij dat laatste valt te denken aan de prachtige “Cord 812 Phaeton convertible.”)

8 opmerkingen:

Zeno zei

Het enige dat de Lempicka interesseerde ten aanzien van het kubisme was z’n rationele, constructieve aspect. Een menselijk lichaam bijvoorbeeld is een voorwerp als elk ander. Dit noemde ze de “ruimtelijke metafoor” Een metafoor die ze steeds opnieuw gebruikte: in haar harems bevolkt met uitdagende idioten,in haar naakten, die ook allegorieën van lust zijn;of in haar portretten gekenmerkt door de hooghartige uitdrukking zo typerend voor dat milieu. De keerzijde van haar werkwijze is dat het kubisme zodoende nogal wat geweld wordt aangedaan. Je kunt stellen dat kubisme op die manier wordt verwart met “geometrisme” terwijl kubisme het gezichtspunt van de renaissance ter discussie stelde: je bekijkt de wereld vanuit verschillende standpunten in plaats van uit één.

de Joker zei

Ze bestaan, vrouwen die kunnen schilderen !!

debo zei

Zangeres Madonna is een groot bewonderaarster van de Lempicka. Werk van haar speelde een rol bij de clips voor "Open Your Heart" , "Express Yourself" , "Vogue" en "Drowned World/Substitute for Love".De door haar verzamelde schilderijen werden ook gebruikt als decor bij een aantal wereldtournees.

debo zei

In Italië ontmoette ze de grote schrijver en minnaar Gabriele d’Annunzio. Ze zocht hem twee keer op in z’n villa bij het Gardameer. Hij probeerde haar te verleiden terwijl ze z’n portret wilde schilderen.

Roodhaar zei

Beste Joker,

Ik weet het.

Verder heeft TdL een paar mooie dingen gemaakt!

Parfum Lolita de Lempicka

de Joker zei

Maar je moet wel goed zoeken, beste mevrouw (...denk ik) Roodhaar, heel goed en lang zoeken!!!

de joker zei

ook nog...Lolita gejat van... en Lempicka gejat van...?

Roodhaar zei

Wie "beter goed gejat dan slecht bedacht" in de praktijk heeft gebracht en waar het precies vandaan komt weet ik niet. Lolita was een verschijningsvorm in de fashion van een tijdje terug. Misschien is L. de Lempicka een familielid???