zondag 19 april 2009

Seppuko


Lang geleden maakte ik dit portret van de schrijver Yukio Mishima.
Bij de vormgeving heb ik mij laten leiden door de vormgeving (plattegrond)van de traditionele Zen- tuin. Het schilderij is een tuin zoals een zen-tuin een schilderij is.

Mishima was niet alleen intellectueel zeer begaafd, maar ook fysiek erg actief: hij behaalde (na jarenlange training) een hoge graad in de klassieke zwaardsport kendo (wat ook past in zijn samoerai-ambities). Elke middag trainde hij in de kendo-oefenzaal of de turnzaal. Hij was bijzonder narcistisch, en toonde zijn gespierde lijf graag op foto’s, waarvoor hij graag martiale poses aannam, als was hij een echte samoerai.

4 opmerkingen:

debo zei

Hij vormde een privéleger, de Tatenokai (Gilde van het Schild), om de keizer te beschermen. Hij verzette zich tegen de "verwestersing" en teloorgang van oude Japanse waarden en vond dat het ethos en de oude erecode van de samoerai moesten worden hersteld, inclusief de eervolle zelfdoding. Op 25 november 1970, bezetten Mishima en leden van de Tatenokai het hoofdkantoor van de Japanse Zelfverdedigingskrachten in Tokio. Hij verlangde dat het leger naar zijn toespraak luisterde, maar de soldaten waren niet geïnteresseerd in zijn ideeën. Mishima en één van zijn volgers pleegden hierna seppuku (hara-kiri), rituele zelfmoord, tot ontsteltenis van de velen die zijn eerdere ontboezemingen daarover als aanstellerij hadden afgedaan.

Zeno zei

Een van de weinige vrouwen die kon schrijven, Marguerite Yourcenar, schreef over hem: "Mishima het visioen van de leegte"

de Joker zei

Zeker een van je "Bekentenissen van Zeno": Yourcenar schreef een roman waarin jij als hoofdpersoon voorkomt..........................

"haha, said the clown"!

Mishima zei

“Wij zien dat Japan door de welvaart wordt bedwelmd en in een geestelijk niets ten onder gaat…. Is het mogelijk, dat jullie een leven en een wereld zomaar nemen, waarvan de ziel dood is ? …Onze basiswaarden worden, in zover ze Japans zijn, bedreigd…“