zaterdag 18 april 2009

kendo

"oefening in zelfdiscipline”
een weg om aan je spirituele en fysieke energie te werken en jezelf constant te verbeteren


Deze prent toont Miyamoto Musashi, die een gigantisch monster doodt. Zijn boek “Boek van de vijf ringen” werd een internationale bestseller. Dit boek is voor iedereen op verschillende niveaus te lezen en hoe meer men er in leest, hoe meer men zal vinden. De woorden die hij schreef waren zijn laatste wil, de sleutel tot de buitengewone weg die hij zelf is gegaan. Het boek van de vijf Ringen wordt niet alleen gelezen door beoefenaars van kendo, maar is toepasbaar op alle aspecten van het leven.

3 opmerkingen:

debo zei

Musashi de samoerai was net als elke samoerai naast krijger ook dichter, schilder en handwerksman. Daardoor is hij te vergelijken met de renaissancemens, de “homo universalis”.

Musashi zei

“Ga een situatie ontspannen en toch niet roekeloos, met een rustige en toch onbevooroordeelde geest tegemoet. Ontspan, zelfs als uw geest rustig is, uw lichaam niet, en als uw lichaam ontspannen is laat dan uw geest niet verslappen. Laat uw geest niet door uw lichaam beïnvloed worden, noch uw lichaam door uw geest. Wees niet te weinig bezield, noch te overmoedig. Een overmoedige geest is zwak en een neerslachtige geest is zwak. Laat uw vijand nooit de staat van uw geest zien. Kleine mensen moeten volledig vertrouwd raken met de kracht van grote mensen en grote mensen moeten vertrouwd raken met de kracht van kleine mensen. Hoe groot u ook bent, laat u niet door de reacties van uw eigen lichaam misleiden. Bekijk de dingen vanuit een hoger gezichtspunt en met een open en onbevangen geest.”

Musashi zei

ook...“Uw blik moet zowel ruim als open zijn. Dit is de tweevoudige blik die 'Waarnemen en Zien' wordt genoemd. Waarnemen is sterk en zien is zwak. In strategie is het belangrijk de dingen die ver weg zijn te zien alsof ze dichtbij zijn en de dingen die dichtbij zijn van een afstand te bekijken.”