vrijdag 17 april 2009

“een hooghartige, onaanraakbare militair"


Jünger: Anarch, onaantastbaar, afstandelijk, observerend, huldigt het “desinvoltura”

Het “Desinvoltura”

De psychische toestand waarin je onaanraakbaar bent, wanneer de kogels van je afketsen, wanneer je in een rampgebied kunt voortbewegen, terwijl mensen sterven en jij er levend uitkomt. Deze staat van onaanraakbaarheid komt voort uit het feit dat je niks te verliezen hebt en dat het je niet kan schelen of je leeft of doodgaat, dus concentreer je je op Een ding, Het ding voor jou en dus ga je ervoor. En je bereikt het. Jünger beweert dat het een eigenschap is waarover koningen en dwazen beschikken.

6 opmerkingen:

debo zei

Ik ben er van overtuigd dat wanneer "desinvoltura" een deel van jezelf wordt, je vrij wordt.
Je zou 5 momenten kunnen opstellen:

Wees jezelf
Laat niemand merken WIE je bent
Observeer
Oordeel niet maar begrijp!
Houd ten allen tijde afstand

biograaf zei

Wo Zahlen und Ziffern den Lebensstil prägen, drängt der Mensch nach künstlichen Freiräumen; nur der Künstler sieht sich mit dem Bewußtsein des Außenseiters jenseits dieses Funktionskreises- er ist eine Verwirklichung des Typus des Anarchen und lebt, mit Jüngers Metapher, an den „kopernikanischen Rändern“.

Jünger zei

"De menselijke geest neemt vluchtig kennis van een veelheid aan namen en data, die weliswaar verweren, maar een soort humus achterlaten waaruit het een en ander voor hem groeit, bijvoorbeeld een diffuse kennis die vaak superieur is aan de exacte." (1942)

debo zei

We vinden eenzelfde houding als van het "desinvoltura" bij Zen of in de leer van de samoerai ,Musashi:
“Vastberaden en kalm”, “ontspannen maar niet roekeloos”, “rustig en onbevooroordeeld”, “open en onbevangen”, “niet te weinig bezield maar tevens niet overmoedig”.
“Laat de vijand nooit de staat van de geest zien en bekijk dingen van een hoger gezichtspunt. Laat de geest niet misleid worden door reacties van het eigen lichaam.”

Roodhaar zei

Ultiem is dat het er ook niet meer toe doet of de vijand nu wel of niet je staat van geest ziet.

debo zei

Dan ook, LR, is de vijand onzichtbaar!