maandag 20 april 2009

stilte


9 opmerkingen:

debo zei

Volgens een oude Zen analogie is een heldere geest niet te verkrijgen door activiteit, maar door stilte, zoals een modderige vijver het beste helder te maken is door niet te roeren, maar door hem met rust te laten.

Zeno zei

Het Japanse woord 'zen' is ongeveer te vertalen als: stilte, eenheid, waarheid of werkelijkheid. Uiteindelijk is het begrip niet in woorden te vatten. In zen gaat het erom onbevangen, helder en zorgzaam in de wereld te staan en je aandeel te leveren in het leven zoals het zich van moment tot moment ontvouwt.

debo zei

Een zen-tuin is statisch, als een schilderij.

Zeno zei

De basis van de Zen – tuin bestaat uit stenen en grind, die vaak weer een symbolische betekenis hebben. Zo staat een grote steen ( TEN ) symbool voor hemel, een middelgrote steen ( CHI ) voor aarde en een kleine steen ( YIN ) voor man.

Roodhaar zei

En wat vervolgens te doen met een Heldere Geest?

debo zei

LR,
Je kunt natuurlijk altijd opteren voor een troebele geest. De keuze is vrij.

debo zei

Een feit is dat de zen-tuin was (en is) geïnspireerd door(of gebaseerd op) oorspronkelijk Chinese en later op Japanse landschapschildering.

Anoniem zei

stilte... je kunt er soms teveel van hebben, zelfs tussen de Japanners en de Chinezen.
eigen citaat

debo zei

Stilte is het geluid van niets. Bestaat er wel een teveel van niets?
Het geluid van iets: teveel voor sommigen, het geluid van niets: teveel voor anderen. Als er het geluid van niets is hoort men zichzelf, voor de een goed voor de ander een hel.