dinsdag 28 april 2009

Pisces


Net als d’Annunzio geboren op 12 maart .
Kerouac schreef On the Road al in 1951, in een tijdsbestek van drie weken op een enorme rol papier van meer dan 40 meter lang. In die drie weken bleef hij bijna onafgebroken achter zijn typemachine zitten schrijven. Deze vorm van schrijven noemde hij 'spontaneous' of 'continuous writing'. Om te voorkomen dat hij steeds moest stoppen met schrijven om een nieuw vel papier in zijn typemachine te doen, gebruikte Kerouac rollen telexpapier van om zijn boek op te schrijven. Toen Kerouacs roman af was bleek dat geen enkele uitgever geïnteresseerd was in zijn werk. In de daarop volgende jaren werden er steeds delen uit On the Road in tijdschriften afgedrukt, maar het duurde uiteindelijk tot 1957 voordat het boek op de markt kwam en een groot succes werd.

8 opmerkingen:

debo zei

De werkwijze van Kerouac was beïnvloed door de heftige explosie van de Jazz, in het bijzonder de Bebop, met name van Charlie Parker, Dizzy Gillespie, Miles Davis, Thelonious Monk. Later kwamen er ideeën bij uit het Boedisme. Z’n stijl noemde hij Spontaan Proza, een techniek die wel wat leek op de "stream of consciousness”.De romans die hij schreef waren voornamelijk autobiografisch.

de joker zei

Er waren critici die beweerden dat de techniek van Kerouac geen echt proza opleverde. Truman Capote schreef een beroemd geworden zin erover:”Het is geen schrijven, het is typen”

Jack zei

“Great things are not accomplished by those who yield to trends and fads and popular opinion.”

Anoniem zei

gisteren nog at ik gedroogde vis,vadaag kom ik hem tegen in je werk. je zou er Dizzy van worden...
Wat is de overtreffende trap van autobiografisch trouwens?

Anoniem zei

Soory voor de typefout, neem aan dat Kerouac er ook wel eens een heeft gemaakt en dat schept een band,bijna kan ik me met hem vergelijken.
Aan de andere punten moet ik nog even werken.
Waar koop je dat papier en hoe vindt je een typemachine zijn hedendaagse problemen waar de goede man in zijn tijd geen weet van had....

debo zei

Dear miss anonymussy,
There are fishes in "Dizzy Mizz Lizzy"!

debo zei

Er is een riviertje in Keilor East Leisure Centre, Victoria, Australia, dat "Dizzy Miss Lizzy" heet.

de Joker zei

Drinkt u teveel, Anoniem?