maandag 27 april 2009

"Intermezzo"

“Mijn gedicht “Intermezzo” was het product van onzekerheid, van een geestelijke inzinking, een tijdelijke decadentie.”
Gabriel d’Annunzio.


Het leven imiteert de kunst in een theatraal concert gebaseerd op een roman van D`Annunzio. Het is een verhaal over liefde en bedrog. De voorstelling is als een spiegel waarin de gepassioneerde liefdesaffaire wordt getoond tussen de italiaanse dichter , romanschrijver, oorlogsheld en Eleonora Duse, één van de grootste actrices van die tijd. Teksten uit "L`Innocente", brieven van D`Annunzio en Duse, muziek van Puccini, Respighi, Busoni, en Verdi vertellen de stormachtige intensiteit van de italiaanse geest.
"L`Innocente" werd eerder al verfilmd door Luchino Visconti.

3 opmerkingen:

debo zei

Net als bij Wagner en Nietzsche speelt het heroïsme een grote rol in het werk van deze Italiaanse dichter. Bovendien is het werk van Gabriele d'Annunzio sterk nationalistisch, soms zelfs overdreven patriottisch. De romans en toneelwerken zijn verfijnd sensualistisch te noemen.

debo zei

Eén van d’Annunzio’s belangrijkste romans, als schandalig gezien in die tijd, is "Il Fuoco" uit 1900, waarin hij zichzelf neerzet als de Nietzscheaanse superman Stelio Effrena in een geromantiseerd verslag van zijn liefdesaffaire met Eleonora Duse.’

debo zei

Tijdens de Eerste Wereldoorlog nam hij dienst in het Italiaanse leger, raakte teleurgesteld over het verloop van die oorlog en bezette met zijn irreguliere troepen gedurende 15 maanden de stad Fiume.