woensdag 29 april 2009

hardboiled


"And the Hippos Were Boiled in Their Tanks “

In 1944 werden Jack Kerouac en William S. Burroughs gearresteerd in verband met een moord. Eén van hun vrienden, Lucien Carr had een andere vriend doodgestoken omdat hij er genoeg van had diens seksuele avances maar steeds af te wijzen. Carr, met bloed besmeurd, was bij elk van beiden gekomen om het te bekennen. Kerouac hielp hem van het wapen af te komen. Geen van beiden zei echter iets tegen de politie en daarom werden beiden gearresteerd.
Beloofd was dat het boek,hierover geschreven in 1945, niet tijdens het leven van Carr zou worden gepubliceerd. Publicatie vond dan ook pas plaats in 2008.

3 opmerkingen:

debo zei

De moord , die doet denken aan de situatie tussen Verlaine en Rimbaud, interesseerde de Beats, zoals ze later werden genoemd. Voor dit boek schreven ze om de beurt een hoofdstuk, elk als een eigen karakter, Burroughs was de barkeeper die zich in de onderwereld bewoog en Kerouac als een zuipende matroos.

debo zei

De titel is ontstaan toen ze via een radiobericht hoorden over het afbranden van het circus in New York, waarbij de laatste zin luidde: ´And the hippos were boiled in their tanks.´ Om zo’n zin als titel voor een boek te gebruiken is een typische Burroughs vondst en laat al iets zien van hoe hij later als schrijver te werk ging.”

debo zei

Het beste deel van Kerouac is zijn beschrijving van de bizarre dag die hij doorbracht met Carr, terwijl ze naar de film “The Four Feathers” keken en later in stille aanbidding voor Modigliani’s portret van Cocteau stonden in het Museum of modern Art