donderdag 30 april 2009

Bowie


Burroughs’ invloed is groot geweest op schilders, schrijvers, musici en anderen. Zijn “cut-up “ techniek met name heeft veel navolging gehad. Deze techniek hield in: het uitknippen van tekst in stukken om ze opnieuw te arrangeren (bijv. in z’n boeken). Dezelfde methode gebruikte hij met afbeeldingen en geluidsfragmenten. David Bowie gebruikte de methode voor zijn teksten . Hij schreef ze eerst om vervolgens alle woorden los te knippen en het hele zooitje in de lucht te gooien en ze in de volgorde op te plakken zoals ze op de grond waren terechtgekomen. Procol Harem deed hetzelfde met “a Whiter Shade of Pale”. Die teksten zijn dan ook behoorlijk vreemd.
Boven beschreven methode is overigens niet nieuw: de Dadaïsten deden iets soortgelijks ook al in de jaren ’20.

3 opmerkingen:

debo zei

David Robert Jones was zijn oorspronkelijke naam.
De naam David Bowie is een gevolg van het feit dat er al een Davy Jones van The Monkees was. Daarom koos hij de achternaam Bowie, van Jim Bowie, die het Bowiemes had uitgevonden.

David Bowie zei

"Frankly, I mean, sometimes the interpretations I've seen on some of the songs that I've written are a lot more interesting than the input that I put in."

de Joker zei

Een Bowie mes moet: lang genoeg zijn om als zwaard te gebruiken, scherp genoeg om als scheermes te dienen, breed genoeg om als peddel te gebruiken, en zwaar genoeg om als een bijl te zijn.