zaterdag 9 oktober 2010


Meester van het Heilige Bloed: “Lucretia”

Lucretia was volgens de Romeinse overlevering de vrouw van Lucius Tarquinius Collatinus. Zij stond bekend om haar schoonheid en nog meer om haar deugdelijkheid.
Tijdens de belegering van Ardea, gingen de zonen van koning Lucius Tarquinius Superbus en hun metgezellen, waaronder Tarquinius Collatinus, naar Rome om te controleren of hun vrouwen zich tijdens hun afwezigheid wel fatsoenlijk gedroegen. De mannen troffen de schoondochters van de koning aan op een weelderig festijn terwijl Lucretia in huis werd aangetroffen te midden van haar dienstmaagden met wie ze wol aan het spinnen was. Sextus Tarquinius Superbus, een van de koningszonen, ontstak bij de aanblik van Lucretia's schoon- en kuisheid in een ongeoorloofde begeerte naar haar.
Toen hij als gast in het huis van Tarquinius Collatinus verbleef, onteerde hij Lucretia met geweld, waarmee hij twee misdaden in een keer beging (zowel tegen een Romeinse dame, als tegen de wetten van de gastvrijheid).
Nadat Sextus Tarquinius was vertrokken, liet Lucretia haar vader en haar echtgenoot bij zich komen . Nadat zij over de schanddaad van de prins aan haar echtgenoot en vader had verteld en hen opdroeg haar te wreken, pleegde ze zelfmoord met een mes dat ze onder haar kledij had verborgen gehouden.

Geen opmerkingen: