zondag 4 april 2010


Gracian: ” Handorakel en de kunst van de voorzichtigheid”, aforismen (vert. Theo Kars)

"Aanpassingsvermogen is een grote deugd. Je bent afhankelijk van de gunstige mening van anderen, trap daarom niet op zere tenen. Zoek aansluiting bij de succesvollen in het leven. Verwerf de algemene sympathie. Mijd lasten. Ontloop onaangenaamheden. Onttrek je aan sociale verplichtingen. Weet je ergens weinig vanaf, volg dan de geijkte paden."

3 opmerkingen:

Baltasar zei

"Laat anderen uw bekwaamheden niet volledig doorgronden. Zaai verwarring over je diepste bedoelingen. Doe niet wat uw reputatie schaadt . Ga niet om met iemand die een schaduw op u werpt, hetzij door grotere verdienste, hetzij door een slechte reputatie. Verspeel door medelijden met mislukkelingen niet de gunst van degenen die wel zijn geslaagd in het leven."

debo zei

Als Jünger vlak na de eerste wereldoorlog in de kazerne verblijft en zich overgeeft aan militaire oefeningen oefent hij ook z’n geest en wel met de Loyola (!) , Kant, Suetonius en…Gracian.
Jüngers Desinvoltura heeft op z’n minst naast het Orakel van Baltasar gelegen.Of misschien nog eerder naast “Della dissimulazione onesta” van Torquato Accetto, tijdgenoot van Gracian.

OE zei

Hoi Roel,

Gracian ligt al jaren op mijn nacht kastje!

Ooit heb ik het boekje ( voorzichtigheidetc.) gekergen bij het aftreden van de burgemeester van Ede uit het bestuur van de stichting West veluwe Vallei
gr
Olaf
Olaf