dinsdag 9 maart 2010


Martin Rowson: “The Wasteland “en "Tristram Shandy”

Detective Christopher Marlowe (!) uit L.A. is op zoek naar de moordenaar van z’n partner. Bij z’n zoektocht belandt hij in een nachtmerrie van literaire allusies en ontmoet hij een reeks van personen als T.S. Eliot en Ezra Pound.
Tristram Shandy is een “stripverhaal” en dat wil zeggen dat Sterne (de oorspronkelijke schrijver) een potentieel oneindige tekst had gecreëerd, die kon worden uitgebreid zo lang de schrijver de lezers er een plezier mee kon doen.

2 opmerkingen:

de Joker zei

De originele Tristram Shandy (1759!) begint met de hilarische beschrijving door Tristram van zijn eigen conceptie. Tijdens de seksuele daad die leidt tot zijn verwekking vraagt zijn moeder zich hardop af of zijn vader de klok wel heeft opgewonden. Good G--! cried my father, making an exclamation, but taking care to moderate his voice at the same time,--Did ever woman, since the creation of the world, interrupt a man with such a silly question?

debo zei

Ernst Jünger was een unicum, een officier die ook tijdens de gruwelijke loopgravenoorlog boeken las (Tristram Shandy, met name) om dan met charisma en een bijna griezelige intuïtie voor het juiste moment zijn manschappen naar de winnende aanval te leiden.