woensdag 10 maart 2010


De Boeing B-17 Vliegend Fort of zogenaamde “Sentimental Journey” is een viermotorige zware bommenwerper ontwikkeld voor de U.S. Army Air Corps. Het vliegtuig was te laat geproduceerd om dienst te kunnen doen in de oorlog in Europa maar werd wel gebruikt in de Pacific.
Laurence Sterne’s “Sentimental Journey” is onsterfelijk geworden door zijn springerige, associatieve stijl, zijn geestige en vaak ook ontroerende manier van schrijven, zijn spannende en originele typografische experimenten en (niet te vergeten) de invloed die zijn werk op vele, vele schrijvers door de eeuwen heen heeft gehad. Het is een fijnzinnig, geestig, speels en ondeugend, uiterst subtiel en fragmentarisch reisverslag, dat van meet af aan een groot lezerspubliek heeft geboeid en gefascineerd.

2 opmerkingen:

Zeno zei

Viktor Sjklovski's “Sentimental Journey” wordt nu beschouwd als een klassiek werk over de gebeurtenissen tussen 1919 en 1923. In het eerste deel "Front en revolutie", schildert Sjklovski het eerste revolutiejaar. In het tweede deel , 'Aan de schrijftafel', volgen zijn avonturen tijdens de burgeroorlog en in Perzië, Petersburg, Finland en Duitsland. Het is een uniek verslag van de Russische revolutie, de jaren van de burgeroorlog en de voor-stalinistische periode van maatschappelijke en culturele vernieuwing en experiment.
Ook Sjklovski's stijl is fragmentarisch. Hij veroorlooft zich binnen het verslag van zijn belevenissen essayistische uitweidingen die schijnbaar buiten elk verband met het verhaal tal van fonkelende, humoristische paradoxen opleveren. De ordeloosheid en slordigheid van de Sentimentele reis zijn doelbewust aangebracht. Het boek is door die opzet en door de losse stijl een overtuigend tijdsdocument gebleven

debo zei

Doris Day: Neemt in 1945 de megahit “Sentimental Journey” op. Er worden miljoenen exemplaren van deze single verkocht