vrijdag 22 januari 2010


Baret

Tijdens de reünie ter ere van het 50-jarig jubileum van het KCT in 1992 aanvaardde prins Bernhard de benoeming tot erecommando.
Ooit was er een edelman die wél recht op zo’n baret had en leiding gaf aan No 1 Commando in 1944: Lord Lovat.
Parachutisten hadden in Frankrijk, direct na de invasie een brug bezet en waren in afwachting van versterking om te kunnen standhouden. In het donderend geweld van het vuurgevecht hoorden zij net als de Duitsers het naderend geluid van een doedelzak. Even staakten vriend en vijand hun vuur. Het was de persoonlijke doedelzakspeler van de Schotse Lord Lovat die zelf z’n piper op de voet volgde aan het hoofd van No 1 Commando. Het zien van de met groene baret getooide commando’s die goed geluimd kwamen aangemarcheerd wordt beschouwd als een groot moment in de Airborne geschiedenis. Pas op de brug werd de deun van de doedelzak onderbroken door het “plebeïsch kabaal van vuurwapens.”

4 opmerkingen:

debo zei

“The commandoes then marched across Pegasus Bridge to the sound of Bill Millin's bagpipes, as a result of which twelve men died, shot through their berets. Later detachments of the commandos rushed across in small groups with their helmets on”.
Ze dachten dat ze het wel zonder helm konden.
Meer dan twintig jaar later weigerde een eignwiese Drentse commando de bandjes van z’n helm vast te maken met …bijzondere gevolgen.

debo zei

De scene vormt ook een mooi moment in de film “The longest day”, met een(komische) rol voor de schotse acteur Sean Connery.

Anoniem zei

beste Roel,

Ik kende dit verhaal niet.
Ook is het me niet opgevallen in de "longest day".

groet
Olaf

PS Je reactie kan ik wel raden: "ër valt je wel meer niet op"!!

debo zei

Deze keer, beste O, ben je me te vlug af.
groet vanuit W