zaterdag 5 december 2009

Verleiding


Felicien Rops: “La tentation de Saint-Antoine”,

Gustav Flaubert : “La tentation de Saint-Antoine”, De verzoeking van de heilige Antonius, waarin de nachtzijde van het bestaan aan de orde komt.
Op een nacht krijgt de heilige Antonius te kampen met verscheidene verleidingen. Antonius wordt namelijk door de duivel, die in verschillende gedaantes verschijnt, bestookt met filosofische en godsdienstig hallucinaties. Inspiratiebron voor dit verhaal is het gelijknamige schilderij geweest.

2 opmerkingen:

debo zei

In 1849 had Flaubert de eerste versie klaar van “La tentation de Saint-Antoine”,. Hij las de roman luidop voor aan twee vrienden gedurende vier dagen, waarbij hij hen niet toestond hem te onderbreken, laat staan commentaar te geven. Aan het eind van de lezing vertelden z’n vrienden hem het manuscript in het vuur te gooien. Waarbij ze hem toevoegden zich te richten op het alledaagse leven in plaats van op fantasie onderwerpen.

debo zei

Sartre schreef een existentieel psychoanalytisch werk over hem en Georges Perec noemde "l’Education Sentimentale” zijn favoriete boek.
1864 wordt “Madame Bovary” op de kerkelijke Index geplaatst.
1954 In de Verenigde Staten plaatst de Nationale Organisatie voor Zedelijke Literatuur Madame Bovary op de zwarte lijst.
1960 De IDIL verbiedt de roman over 'het Franse vrouwtje uit de provincie dat door dweepzieke, romantische, onwaarachtige lectuur geestelijk geheel wordt ondermijnd' voor de Nederlandse katholieke lezer.