zaterdag 21 november 2009

wolven


Hesse, Burroughs, Jünger

Een Anarch is het Conservatieve Revolutionaire ideaal van een soeverein individu, ontwikkeld door Ernst Jünger in zijn roman “Eumeswil”. Jünger werd zeer beïnvloed door de individualistische anarchist Max Stirner en beschrijft de Anarch als de belichaming van Stirners opvatting van de unieke persoonlijkheid (der Einzige), iemand die een band kan vormen met het concrete, eerder dan met een idee.

3 opmerkingen:

debo zei

Anarch, wolf in schaapskleren?...
De Anarch lijkt op de massa om hem heen maar in werkelijkheid is hij geheel anders. Hij kan sociaal zijn maar is nooit gesocialiseerd. Anders dan de sociale mensen om hem heen, blijft hij hoe dan ook een “einzelgänger’, zelfs in schaapskledij . Hij heeft sterke, scherpe tanden, die hij verbergt, zodat ze niet worden verwijderd “ten gerieve van de kudde”- in noodgevallen zou hij ze kunnen gebruiken.
Tot zover gaat de analogie maar de verschillen zijn evenzo onthullend- de vijanden van deze wolf zijn de herder en z’n honden, niet de schapen. Wanneer hij uitgerookt wordt, wordt ie gedwongen zijn vermomming af te werpen en te verdwijnen in de bescherming van de bossen, indien nodig zijn tanden te gebruiken voor zelfverdediging- in het kort: een Waldgänger worden.

debo zei

De Anarch, in Jüngers opvatting, is niet tegen autoriteit zoals de anarchist is. Hij schrijft geen hogere waarheid toe aan hogere machten in wiens domein hij zich toevallig bevindt. Toch eist of hoopt hij niet bevrijd te worden van externe autoriteit. Eerder ziet hij die als een nuttige, vormende factor, die hij nodig heeft voor zijn eigen persoonlijke doelen: externe autoriteit voorziet hem van een min of meer voorspelbare sociale structuur waarin hij zijn eigen macht en vrijheid kan testen . De aanwezigheid van autoriteit zorgt ervoor dat het spel dat hij speelt zijn regels en grenzen krijgt.

Ernst Jünger zei

"De Anarch is voor de anarchist wat de monarch is voor de monarchist."