donderdag 5 november 2009

Held


Tuin van Il Vittoriale

Vanaf 1921 in bezit van Gabriele d'Annunzio , die hier zijn woonhuis, de "Priora", inrichtte.
In het Italië van de vorige eeuwwisseling was er niemand behalve deze dichter, dandy, patriot en oorlogsheld die de schoonheid van en de liefde voor actie dusdanig verpersoonlijkte als Gabriele d’Annunzio. Hij was de incarnatie van de Nietzscheaanse Übermensch: narcistisch, krachtig en schijnbaar onoverwinnelijk. Soldaten bejubelden zijn epische avonturen; literatuurminnaars z’n krachtige aanpak; vrouwen konden zijn woeste seksuele honger niet weerstaan.

6 opmerkingen:

debo zei

Tegenover de "Priora"ligt het "Scifamuondo" waarin het museum van d'Annunzio is ondergebracht. In de tuin ,bij het kleine dal ligt de "Puglia" , het oorlogsschip dat de dichter in 1925 cadeau kreeg van de marine. Het geschut staat nog gereed. Het museum herbergt eveneens zijn torpedo boot MAS 96 en het SVA-5 vliegtuig waarmee hij over Wenen vloog. Verderop in de richting van het meer bevind zich het openluchttheater dat in 1930 voor hem ontworpen werd door de architect Gian Carlo Maroni. Het biedt plaats aan 1.500 personen.

heldin zei

ik ken ook een held

debo zei

Het museum bevat van alles, kunst uit allerlei perioden,een verscheidenheid die een caleidoscopisch effect geeft. Als in een “cadavre exquis “worden de door hem bewonderde meesterwerken samengesmeed, elk treedt buiten de grenzen van zijn hokje om zich te verbinden met dat uit het hokje ernaast.
“Cadavre exquis” is een voorbeeld van dadaïstische techniek. Het procedé is tamelijk eenvoudig, het resultaat niet. De eerste schrijver schrijft een versregel op een stuk papier. Daarna schrijft hij het eerste woord van de tweede regel en vouwt het papier zodanig dat de eerste regel bedekt is. De tweede schrijver gaat vervolgens verder met dat eerste woord. Hij laat zich hierbij leiden door wat hij, aan de hand van het woord, denkt hoe de eerste regel luidt. Ook hij schrijft een woord voor de derde schrijver en zo voort. ( deze techniek kan ook met een tekening gedaan worden)

debo zei

Dear Heroine, als bij David Bowie:
"We can be heroes
Just for one day"!

reisgids zei

“In d’Annunzio’s museum valt veel te bewonderen: luxueuze meubelstukken, kostbare voorwerpen, historische kunststukken en een bibliotheek die ca. 33.000 banden omvat. In zijn bureau, de "Officina", ziet u de buste van zijn geliefde Eleonora Duse, "de gesluierde getuige" van zijn werk. Zeer de moeite van het bekijken waard zijn ook de "Stanza della Cheli", de ontbijtkamer voor gasten die geheel in Art Deco is uitgevoerd, met gelakt hout en in levendige kleuren met tafels vol waardevolle voorwerpen en oosterse goden, de slaapkamer met beelden, herinneringsstukken en Chinese voorwerpen.”

Lou zei

"Wow, that heroin is in my blood
And the blood is in my head"