donderdag 12 november 2009

Eco


Nunc aut Nunquam: Penning

In juni 1940 besloot de Engelse regering tot de oprichting van kleine, zelfstandig opererende eenheden die op het Europese vasteland Duitse doelen moesten aanvallen. Deze elite-eenheden werden commando’s genoemd. Deze naam was afgeleid van de Boereneenheden die tegen de Engelsen streden tijdens de Boerenoorlog in Zuid-Afrika. Deze boeren of Afrikaners waren overigens afstammelingen van Nederlandse kolonisten.

3 opmerkingen:

debo zei

Iedereen die de 8 weken durende Elementaire Commando Opleiding (ECO) succesvol voltooit, mag zich commando(cdo) noemen en is dan gerechtigd de groene baret te dragen. Voordat het zo ver is, is iedere deelnemer fysiek en mentaal tot het uiterste op de proef gesteld. De fysieke en mentale beproevingen gebeuren vanuit een tentenkamp in de omgeving van Roosendaal, de thuisbasis van het KCT.

debo zei

Vanaf 1964 was de belangrijkste taak van het KCT tijdens de periode van de Koude Oorlog het voorzien in gespecialiseerde verkenningscapaciteit. In oorlogstijd moesten de commando’s van de waarneming- en verkenningscompagnieën door middel van langeafstandspatrouilles in vijandelijk gebied, het legerkorps van informatie voorzien. In geval van een vijandelijk offensief kwamen de commando’s door middel van ‘stay-behind’ automatisch in vijandelijk gebied, doordat ze de vijand ‘over zich heen lieten komen’.

debo zei

De verkenningsploegen moesten per parachute kunnen worden ingezet in vijandelijk gebied. Daarom ging het parachutespringen als operationeel inzetmiddel vanaf 1964 weer deel uitmaken van de commando-opleiding.
Alle militaire parachutistenopleidingen in Nederland werden sindsdien verzorgd door het KCT. Daarmee heeft het KCT zich in de loop der jaren ontwikkeld tot hét opleiding- en kenniscentrum op het gebied van operationeel militair paraoptreden.