zondag 29 november 2009

boek


Geert van Daal (boekbinder): Goatskin bookbinding, with onlays and inlays, ruled in gold, 36.5x56 cm, for Henry de Montherlant, "Encore un instant de bonheur." [Paris], Société du Livre d'art, 1955.

De in 1896 geboren Franse schrijver Henry de Montherlant, die in 1972 zelfmoord pleegde omdat hij de belemmeringen voor zijn gezondheid te groot geworden vond, is een pure individualist, die nooit bij een groep of school kon worden ondergebracht, ook al omdat hij een zeer persoonlijke, strenge en intens gevoelige stijl hanteerde die niet valt na te volgen.

2 opmerkingen:

debo zei

debo is een afkorting van deboekbinder, het vak van zijn vader. Als jongetje reeds frequenteerde hij de binderij, waar het rook naar lijm, papier,drukinkt, linnen en leer.
Zijn liefde voor boek en bibliotheek is daar ontstaan,
de rest deed Jacques den Haan.

debo zei

In zijn kast is ruim een plank met “Books about books”. In Nederland was het Couperus die het geluk had in een tijd te leven waarin veel aandacht werd geschonken aan de vormgeving van boekbanden: o.a. Berlage, van de Velde en Toorop hebben (Art Nouveau) banden voor zijn werk ontworpen.