dinsdag 20 oktober 2009

zwanenzang


briefopener in brons.


De uitdrukking “Less is more”: betekent dat eenvoud soms beter is dan complexere uitwerkingen van bijvoorbeeld een tekst of ontwerp: simpliciteit. Door een ontwerp simpel te houden, kun je de focus op de kern leggen wat tot een beter resultaat leidt dan wanneer een ontwerp overladen wordt met elementen die geen toegevoegde waarde hebben.

10 opmerkingen:

debo zei

"Less is more" kan omschreven worden als "de afwezigheid van onnodige elementen" of zelfs korter: "de essentie".

debo zei

Belangrijke kunstenaars die in deze stroming thuishoren zijn Donald Judd en Frank Stella.Ook in de muziek heeft het zijn sporen nagelaten, zoals in de composities van Philip Glass en John Adams.
De term Minimalisme wordt ook gebruikt om de romans van Samuel Beckett te kenmerken, de films van Robert Bresson, de poëzie van Ezra Pound, Robert Creeley en zelfs de auto ontwerpen van Colin Chapman(Lotus).

debo zei

Het was de architect Robert Venturi die de gevleugelde uitspraak :"Less is more" parodieerde met: "Less is a bore". De ontwerpersgroep “Memphis”deed daar nog een stapje bovenop en zo was de weg vrij naar meer speelsere ontwerpen.

Anoniem zei

Beste obdebo, uw zwanenzang?
Ik hoop toch echt niet dat dit serieus is want ik geniet elke dag van uw spitsvondigheden en bijbehorende verklaringen.
Heb deze keer voor het eerst een opmerking over uw tekst: waarde hebben, waarde verhogen\vergroten alla maar een toegevoegde waarde hebben lijkt mij taalkundig niet helemaal juist....?

debo zei

Uw naam, of liever gezegd het ontbreken ervan, ontneemt mij de mogelijkheid om daar breedvoerig over te discussiëren.
Ik ben namelijk van mening dat het klopt.

debo zei

Beste Anoniem...En... "Zwanenzang"? Waarom is het dat u gisteren niet informeerde dat ik misschien alsnog een balletcarriere was begonnen? Was toch zeker mogelijk geweest of acht u mij tot zoiets niet in staat?

ed zei

Ik acht u tot veel in staat. Een poging echter u voor te stellen in een strakke maillot bezorgde mij een lichte huivering.

debo zei

Ach..., ook gij Ed ?

A. Pavlova zei

een pas de deux lijkt mij wel wat

deboisky zei

Beste A.P. liever in "Dirty Dancing" dan in "Zwarte Zwaan Pas de Deux"!