zaterdag 3 oktober 2009

roodhaar (m)


William Blake : "Hecate", Een complex schilderij dat bestaat uit allusies van de Griekse mythologie, werk van Shakespeare en Blake’s eigen poëzie.

Hekate werd ook sterk geassocieerd met driesprongen; haar beeltenis werd dan ook op die kruispunten geplaatst.

3 opmerkingen:

Zeno zei

Haar Romeinse naam is Trivia. De betekenis van haar naam is: zij die haar wil oplegt van verre. De nachtuil was haar boodschapper, en de donkere taxusboom en de wilg of katwilg zijn haar bomen. Haar symbool is de toorts (fakkel).

debo zei

Hekate is de Griekse godin van de toverkunst en Edmund Wilsons “Hecate County” is het betoverde centrum van de American Dream, een slaapkamergemeenschap waar de drank rijkelijk vloeit en seksuele fantasieën de lucht bezwangeren. “ Memoirs of Hecate County”,een pastiche van fragmenten, gaat over het spookland Hecate, een hel van verveling, egoïsme en vulgariteit. In het autobiografische verhaal "The Princess with the Golden Hair," beschrijft Wilson zijn liefdesverhouding met twee vrouwen.

debo zei

De verhalen van de roodharige Wilson staan bol van zoveel symbolen dat, zoals bij Joyce's "Finnegans Wake", ze een sleutel nodig hebben; zoals bij Eliot's "The Waste Land" ze verklarende noten zouden moeten hebben.