vrijdag 2 oktober 2009

Patti


William Burroughs en Patti Smith

Patti Smith heeft zich al geruime tijd idolaat getoond over de 18de-eeuwse dichter, schilder, tekenaar en mysticus William Blake . Binnenkort brengt ze als hommage aan Blake een speciaal optreden in de Morgan Library and Museum in New York, om in de bibliotheek de nieuwe Blaketentoonstelling luister bij te zetten. Op 19 november brengt ze er samen met haar dochter Jesse muziek en poëzie die is geïnspireerd door Blake's eigenhandig uitgegeven artists books. Ook Jeremy Irons zal van de partij zijn als voorlezer.

4 opmerkingen:

debo zei

Als de rebel bij uitstek had Burroughs een flink aantal discipelen waaronder naast Patti Smith:
Lou Reed, David Bowie, Frank Zappa, Laurie Anderson, Tom Waits, Kurt Cobain.
Burroughs op zijn beurt was een fan van Smith.

debo zei

Ooit werkte ze in een boekwinkel en ontmoette daar de kunststudent en latere fotograaf Robert Mapplethorpe, die haar minnaar werd ondanks het feit dat hij eigenlijk homoseksueel was.

debo zei

Smith’s muziek werd gezien als de meest opwindende fusion tussen rock en poëzie sinds Bob Dylan. Ze bleef te allen tijde niet commercieel en dat was niet alleen als protest tegen het makkelijk toegankelijke als wel dat ze zonder meer haar muze volgde waar die ook ging – van stevige rock tot vrije experimentele muziek.

Burroughs zei

“Through these poems, a singular, glowing vision of Robert Mapplethorpe develops and emerges. In "The Coral Sea", Patti Smith (in the words of Tennessee Williams) ‘rings the bell of pure poetry.’