vrijdag 30 oktober 2009

PsycheAntonio Canova: Cupido en Psyche

Cupido(Amor) maakte er soms wel een rommeltje van. Hij schoot zijn pijlen af in het rond, zonder ook maar te kijken waar ze terechtkwamen. Uiteindelijk zorgde hij ervoor dat zijn eigen moeder verliefd werd op Adonis. En samen kregen Venus en Adonis een dochter: Psyche.

3 opmerkingen:

debo zei

Psyche was een beeldschoon meisje. Ze was zo mooi, dat niemand met haar durfde te trouwen. Ze vertrok naar de bergen, want, zei het orakel, daar zou ze een man ontmoeten.

debo zei

Cupido vertrok ook naar de bergen om met zijn pijl en boog een man te vinden voor de mooie Psyche. Maar de onhandige Cupido raakte zichzelf met zijn eigen pijl en werd dolverliefd op het mooie meisje. Elke avond, als het donker was, ging hij naar Psyche en verleidde hij haar. Psyche wist dat ze met een god te maken had, dat voelde ze. Alleen kon ze niet zien welke.

debo zei

Canova lijkt op het eerste gezicht een stijve, gladde classicistische beeldhouwer, maar zijn afwerking is fluwelig, zijn symmetrie├źn subliem. Er zit een zekere tederheid in dit beeld. Canova was zelf niet tevreden met zijn beeld, omdat er een zwarte streep door het blok marmer liep.
De twee geliefden waren eerst naar elkaar toegekeerd, maar door de armen en benen zit er al wel een rotatie in. Later heeft Canova Psyche nog verder gedraaid.