dinsdag 26 mei 2009

intermezzo


Malevich:"Het zwarte vierkant"

Ook hier een geometrische en eveneens symmetrische compositie: een rechthoek die evenwijdig aan de randen van het schilderij loopt: En meer is het ook niet. Het is alleen vorm. Het is wat overblijft als je eruit haalt: de inhoud, het vakmanschap, het intellectuele, het gevoelsmatige, de geschiedenis.
Dit schilderij is slechts een statement.

4 opmerkingen:

debo zei

dat Malevich zelf het volgende zei: “Ik heb mijn werk teruggebracht naar het nulpunt van vorm en mezelf bevrijd van de rotzooi van academische kunst”. (hij bedoelde: het verleden). Malevich en de zijnen dachten werkelijk op deze manier alle corruptie, hebzucht en decadentie (vooral in het denken) te kunnen wegvagen. Hoe onnozel kun je zijn!

de Joker zei

Dat iemand met verstand van zaken zegt..."Als u denkt dat kunst moet zijn: troostend, vertellend, misschien zelfs erotisch, rationeel en klassiek dan komt uw smaak overeen met die bekende Duitse kunstkenner en would-be kunstenaar Adolf Hitler."
Hahahahaha!!!!!!!!!

Malevich zei

“De kennismaking met de iconenkunst overtuigde mij ervan dat het niet gaat om de bestudering van de anatomie en het perspectief, noch om een waarheidsgetrouwe weergave van de natuur, maar dat het neerkomt op het voelen van de kunst en van het artistieke realisme.”

Malevich zei

ook nog (!)...“Het vierkant is geen onbewuste vorm. Het is een creatie van de intu├»tieve rede. Het is het aangezicht van de nieuwe kunst. Het vierkant is een levende, Koninklijke prins. Het is de eerste stap van de pure creatie in de kunst.”?