zondag 12 april 2009

Wild


Ruim 30 jaar geleden maakte ik een schilderij naar aanleiding van het boek “The Wild Boys”.
Omdat de vorm van het schilderij niet paste in het hier gebruikte kader heb ik het aan beide kanten digitaal uitgebreid.

Williams Burroughs roman “The Wild Boys” uit 1969 introduceert een aantal thema’s uit zijn gedachtewereld: de strijd om te ontkomen aan mechanismen van sociale controle; het zoeken naar een mogelijkheid om de biologische valstrik van het dualisme te ontstijgen; en de mogelijkheid van de schrijver om z’n verleden te herschrijven en daarbij te vernietigen. Het boek speelt in een nabije toekomst, “The Wild Boys” laat een strijd zien tussen de overblijfselen van de beschaving die nog bestaan in totalitaire reservaten en de “Wilde jongens” - een revolutionaire stam van jongens die leven in een utopische door instincten beheerste staat. De “Wilde jongens” leven buiten de conventies van beschaving, bevrijd van de controlemechanismen van geloof, natie, familie en zogenaamde “normale” seksualiteit. Een magisch universum, waar harde training in guerrillatechnieken heeft geleid tot gespecialiseerde biologische mutaties; waar een totale tegemoetkoming aan verlangens een universum van vrijheid oplevert.

5 opmerkingen:

William S. Burroughs zei

"How I hate those who are dedicated to producing conformity."

Roodhaar zei

Salomé???

Markus zei

Paasgedachte m'n lieve R?...

"Wat zien we?
Maria van Magdala, Maria de moeder van Jakobus en Salome kopen specerijen om het lichaam van Jezus te balsemen. Drie vrouwen. In alle vroegte begeven zij zich naar het graf."

debo zei

De “Wilde jongens” leven als een stam- zonder leiders, zonder hierarchie, met een gedeelde groepsverantwoordelijkheid. Liever dan individu te zijn, zijn zij een manifestatie van alles dat wordt onderdrukt in de geciviliseerde maatschappij met name de krachten die bekend staan als Eros en Thanatos. In de roman leven deze “Wild boys” zich zo nu en dan uit in orgieen van wild onstuitbaar geweld of lust. Door het gebruik van drugs en seks ontwikkelen deze jongens een magische techniek om de doden weer tot leven te brengen en zo zich zelf te bevrijden van de biologische afhankelijkheid van vrouwen, geboorte en dood. Ze zijn als het ware de mannelijke variant van de maenaden. Zij hebben wel iets van de antieke griekse Pan. In het boek komt een afbeelding van een lachende Wildboy aan de orde die als media icoon zich als een wild-boy virus in de beschaving verspreid zodat steeds meer jeugdigen zich bij de “Wild Boys” gaan aansluiten.

Roodhaar zei

Alcohol is als balsem voor de getergde ziel...