zaterdag 11 april 2009

Shot


"Taal", zegt William Burroughs, "is een virus vanuit de ruimte."

Een virus opereert autonoom, zonder menselijk ingrijpen. Het zet zich aan de gastheer vast en voedt zich met hem. Taal infecteert ons; haar kracht ontleent ze niet aan haar mogelijkheid tot communiceren of overtuigen maar veeleer aan haar besmettelijke aard. Deeltjes taal voeden zich met of hechten zich weer aan andere delen taal, verspreiden en reproduceren zich en gebruiken mensen daarbij als medium.

George Bataille beweerde op zo’n zelfde manier dat communicatie het best te begrijpen was vanuit het perspectief van besmetting. Bij Bataille is elk menselijk wezen niets meer dan een voorwaarde voor het communicatieve proces, een kanaal voor ideeën die door hem heen vloeien. Als een boek communicatie is, dan is de auteur slechts een link te midden van veel teksten. De auteur is slechts een knooppunt in een netwerk waar doorheen ideeën passeren.

6 opmerkingen:

debo zei

In 1951 in een dronken bui schoot Burroughs zijn vrouw Joan Vollmer in het hoofd tijdens wat was bedoeld als een Wilhelm Tell spelletje, ze had een glas water op haar hoofd, en…. hij miste.

debo zei

"Shotgun painting"

Tijdens z’n latere jaren in Kansas, ontwikkelde Burroughs een schildertechniek waarbij hij abstracte composities maakte door bussen met verf voor en op enige afstand van een verfdoek te plaatsen en vervolgens met een geweer te schieten op deze bussen, de verf spatte op het doek erachter. Deze spatschilderijen waren te zien in een New-Yorkse galerie in het begin van de jaren 90.

debo zei

Donald Fagen had z’n band een naam gegeven die hij uit een van de boeken van Burroughs had gehaald: “Steely Dan” het was een door Burroughs bedachte merknaam voor een dildo. Er waren er meer die hun naam ergens bij Burroughs vandaan haalden: “The Softmachine”, “The Mugwumps”, “Dead Fingers Talk”.
De term “heavy metal” kwam de rockcultuur binnen via de roman “Naked Lunch”. “Born to be Wild” van Steppenwolf is ook van hem afkomstig. De laatsten bleken nogal literair ingesteld: hun bandnaam is de titel van een roman van Hermann Hesse

Joost Zwagerman zei

"William Burroughs wordt wel de meest bewonderde en minst gelezen auteur van Amerika genoemd. Zijn werk ademt de sfeer van ultieme tegencultuur. De paradox is dat hij als eeuwige rebel en outsider alle normen en waarden in Amerika ondermijnt maar tevens de belichaming is van het typisch Amerikaanse vrijheidsideaal."

William zelf zei

"Mary is strapping on a rubber penis. "Steely Dan III from Yokohama," she says, caressing the shaft.
"What happened to Steely Dan I?"
"He was torn in two by a bull dyke. She could cave in a lead pipe."
"And Steely Dan II?"
"Chewed to bits by a famished canidru in the Upper Baboonsasshole. And don’t say ‘wheeeeeeee!’ this time."

debo zei

"bull-dyke" is a large and/or muscular female.