vrijdag 3 april 2009

Salome


Fragment van “Buikdans van Salome” door Aubrey Beardsley

Linksonder wordt zij begeleid door een kwaadaardige, gitaarspelende dwerg wiens vlammende lange haar alle kanten uitstaat, het gezicht is beschilderd, en hij steekt zijn tong uit. De houding van de persoon is ineengedoken. De tekening is zwart/wit.
In de geest van het fin de siècle cultiveerde Beardsley de lelijkheid tot een meedogenloze esthetiek van de decadentie, zoals Baudelaire deed in zijn “Fleurs du Mal”.

4 opmerkingen:

debo zei

Op het gebied van opera’s kwam voor Richard Strauss de doorbraak in 1905 met "Salome", op de letterlijk in het Duits vertaalde tekst van het toneelstuk van Oscar Wilde. Het stuk gaat over het Bijbelse verhaal dat voorkomt in Matteüs 14 dat handelt over de onthoofding van Johannes de Doper. Het succes en de opbrengst van "Salome" waren gigantisch

debo zei

De eerste werken van Richard Strauss waren zogenaamde symfonische gedichten. Deze zijn te omschrijven als programmamuziek waarin een verhaal ('gedicht') te horen is. Sommige van de symfonische gedichten van Richard Strauss waren ook op bestaande gedichten of andere literaire werken gebaseerd. Een van de bekendste was "Also sprach Zarathustra" (Nietzsche)
"Also sprach Zarathustra" werd als muziek gebruikt in de film "2001 - A Space Odyssey"

debo zei

De tekeningen van Beardsley waren erg populair als posters in de vroege jaren'70, in de "Flower Powertijd", omdat ze er zo mooi en braaf uitzagen. Dat was het topje van de ijsberg want Beardsley maakte daarnaast veel scabreuze tekeningen.

de Joker zei

Er is een door hem gemaakte prent die "the Kiss" heet en waarop Salome het afgehakte hoofd van Johannes, aan de haren vasthoudt en kust.