woensdag 15 april 2009

Mater


Terwijl Erwin zich schoor beluisterde hij het Stabat Mater met de 13e eeuwse tekst van Jacopone da Todi, "bij dit vers wordt een allerwonderbaarlijkst huwelijk tussen klank en betekenis gesloten in het meest perfecte en verfijnde latijn dat de kerk had voortgebracht"

"Erwin"
is het eerste boek van Meijsing (als Joyce & Co )

3 opmerkingen:

debo zei

In de "Venusberg"van Beardsley lezen we: “Het hoogtepunt van het programma was vanmiddag een uitvoering van Rossini’s Stabat Mater, een verrukkelijk meesterwerk. Een hemels decadent stuk dat spijtig genoeg wat uit de mode was geraakt! Op deze muziek kleeft een subtiele sfeer, zoals namaakdauw op sierfruit."

debo zei

Het omslag van `Erwin` door Martha Mooy is duidelijk op Beardsley geïnspireerd en Meijsing vertaalde een biografie van Frédéric Vitoux over Rossini in het Nederlands

debo zei

In de eerste oorlogsjaren kwam Ernst Jünger in Parijs diverse keren Céline tegen. Volgens Céline-biograaf Frédéric Vitoux lagen beide mannen elkaar absoluut niet. De Duitser was in de ogen van Céline een hooghartige, onaanraakbare militair; andersom vond Jünger de Fransman een nihilistische, brute antisemiet.