dinsdag 24 februari 2009

Sfinx


"Caresse": Fernand Khnopff ( fragment)

Oedipus wordt getroffen door het lot ondanks dat hij de oplossing van het raadsel wist: kennis vrijwaart mensen niet van het (nood) lot.

Het schilderij “Caresse” wordt genoemd in een verhaal van Greg Egan dat ook die naam draagt.

In een roman van Alan Hollinghurst komt een symbolistisch schilder voor, genaamd Edgard Orst, deze is gemodelleerd naar Khnopff.

5 opmerkingen:

debo zei

“The Caress”, verhaal van Greg Egan: waarin een luipaardvrouw een chimera (een monsterlijk wezen, samengesteld uit delen van meerdere beesten) voorkomt, die werd gemaakt door een miljonair met te veel tijd over, om het schilderij van een symbolistische Belgische schilder tot werkelijkheid te maken

Roodhaar zei

De Chimera is een soort draak met een leeuwenkop, een slangenkop en een geitenkop.
Chimera is ook de term die wordt gebruikt voor mensen die twee verschillende soorten DNA hebben; bijvoorbeeld omdat zijn tijdens de zwangerschap hun rudimentaire broertje of zusje hebben "opgeslokt". Heel handig als je een misdaad hebt begaan; dikke kans dat je DNA-test niet matcht met dat wat je op de crime-scnene hebt achtergelaten!

de Joker zei

Roodhaar, je bent te goed op de hoogte om onschuldig te zijn!!!

zeno zei

Khnopff: puur estheet,die zelf tot een kunstwerk geworden was, twee staalharde priemende ogen, een ietwat spitse kin , een minachtende mond en een prachtige kop met ruig rossig haar dat in krullen over z’n voorhoofd viel als een soort barbaarse kroon. Met eenzelfde wreedheid bejegende hij zijn omstanders als d’Annunzio en ging soms zover dat hij glimlachte als volhardende stommiteit zijn geduld tot het uiterste bracht, dan permitteerde hij zich het genoegen van een practical joke, meedogenloos uitgevoerd en afgerond met een bescheiden lachje dat dan de uitdrukking was van intens, geconcentreerd plezier.

de Joker zei

Beste Zeno:...je maakt me bang, bang voor Aphrodite