maandag 23 februari 2009

altaar


Hypnos heerst over het gehele oeuvre van Khnopff, waar hij een droomsluier overheen legt. De kunstenaar was bijzonder geroerd door een kleine bronzen kop uit de 4e eeuw voor onze jaartelling, die in het British Museum te Londen wordt bewaard. Khnopff blijft opmerkelijk trouw aan die voorstelling door Hypnos in zijn fragmentarische staat weer te geven.
Hypnos bestaat niet enkel in het oeuvre van de kunstenaar maar gaat ook tot diens leven behoren. In zijn atelier had Khnopff een altaar opgetrokken, waarop een kopie van het goddelijke hoofd troonde.

4 opmerkingen:

de Joker zei

Waarom noemt Citroen haar nieuwe conceptcar "Hypnos"(god van de slaap)??...grap....paradox?

debo zei

In het huis van Khnopff is niets dat te maken heeft met tijd of zorg; verlangen en schuld zijn uitgebannen. De kunstenaar volgt de weg die hijzelf heeft gekozen en zijn houding komt overeen met het engelse motto: “Make the best of everything”. Hij heeft iets engels in zich: wetende dat weinigen hem begrijpen zoekt hij z’n heil in eenzaamheid en stilte. Met een glimlach die iets van trots verraadt heeft hij het vaak over de woorden die ook op zijn Ex-Libris voorkomen: “On n’a que soi”. Z’n huis is een fort dat zijn individu beschermt tegen de wereld en tegen het leven.

Roodhaar zei

Geruisloos en makkelijk te bedienen zoals je je ook in een droom laat leiden door wat op je pad komt.
Misschien past dat bij de Citroen?

debo zei

En...zweven...ook dat past van oudsher!