dinsdag 3 februari 2009

A Clockwork Orange

Een Zweedse kunstenaar heeft de titel van de film letterlijk genomen:


Beroemder dan “2001- A Space Odyssey”was “A Clockwork Orange” Berucht wellicht omdat het de tot op dat moment meest gewelddadige film was die er volgens velen was uitgebracht. Het standpunt van "A Clockwork Orange", en de voornaamste reden voor de controverse die rond de film ontstond, is dat geweld tot het basispakket van elk mens behoort.
Kort na de première werd in Londen een zwerver mishandeld terwijl er in de film ook een soortgelijke gebeurtenis plaatsvindt. Enkele weken later vond er een verkrachting plaats die ook bepaalde overeenkomsten vertoonde met "A Clockwork Orange". De daders zeiden geïnspireerd te zijn door de film.
Kubrick zelf werd lastiggevallen en gestalkt door fans die geobsedeerd waren door de film en zich gedroegen als Alex (hoofdpersoon uit de film). Tegelijkertijd kreeg Kubrick dreigbrieven van mensen die de film zagen als een bedreiging voor de maatschappij en Kubrick verantwoordelijk achtten voor de verloedering ervan.

6 opmerkingen:

debo zei

“Clockwork Orange” werd in 1974 internationaal de erenaam voor de “Nederlandse Leeuw”, het Nederlandse voetbalelftal.

Roodhaar zei

Het is overigens een misverstand dat een sinaasappel DE provider van vitamine C zou zijn; een kiwi levert per stuk méér vitamine C.

debo zei

Daarom wordt de sinaasappel terecht verwezen naar de hier getoonde nevenfunctie! mijn beste R.

de Joker zei

Er is ook een pornografische spin-off van het verhaal gemaakt, getiteld “Orgy cockwork”. In deze versie is Alex een vrouw (Alexandra).

Roodhaar zei

Het Klokkenspel uit "De Prins van Oranje"...

de Joker zei

"Alex:...Laat het klokkenspel beginnen!
Ik pleit voor de schotse kilt,traditioneel...,met gespierde benen enzo..."