dinsdag 17 februari 2009

ambient


Brian Eno mag dan als eerste de term ambient music hebben gebruikt om muziek te beschrijven die geen aandacht van de luisteraar vraagt, maar dat concept is niet nieuw. Sommigen verwijzen in dit opzicht naar de 'musique d'ameublement' van Erik Satie, anderen naar John Cage's compositie 4'33".

6 opmerkingen:

debo zei

Brian Eno keert terug bij Roxy Music. Dat heeft hij in een interview gezegd. Eno sprak de geruchten eerder nog tegen.Hij zal niet met ze mee gaan op tournee. In 1973 verliet Brian Eno Roxy Music.

anoniem zei

Satie streefde naar een toneelmuziek, die niets anders zou zijn dan decor, klinkende sfeer. Hij zelf sprak in 1920 van een Musique d'ameublement (muzikale meubilering). Doordat de muziek niets dan klankachtergrond voorstelt, die men uitsluitend oppervlakkig of überhaupt niet waarneemt, worden verdubbelingen tussen actie en muziek vermeden. De actie staat op de voorgrond; de muziek is onafhankelijk van enige details, maar evoceert de atmosfeer van een scène.

Anoniem zei

Reactie op oog

Beste Roel
Zo te zien is de "KOP" van obdedo
gewijzigd!

lijkt verdacht veel op het vrijmetselaars teken= "alziend oog" Zie dollar biljet!

groet

Olaf

debo zei

Goede Oe,

Het alziende oog van Horus wordt door vele verschillende groeperingen (dus niet alleen door de vrijmetselaars) gebruikt. Het oog van Horus staat voor bescherming. Het wordt ook beschouwd als overbrenger van wijsheid, gezondheid en voorspoed.

Roodhaar zei

Het Boze Oog...

Muziek in winkels kan kooplust opwekken (hangt van de muziek soort af, natuurlijk).

Dit weekend carnaval...

de Joker zei

Dan zal op de tonen van het carnavalsgedreun de verkoop in de winkels nagenoeg stilvallen!