maandag 26 januari 2009

Sterrenbeeld


Steenbok

Op het spoor gezet door mijn leermeester Jacques den Haan:

Tropic of Capricorn is het tweede deel van Henry Miller's autobiografische boeken. Beschreef hij in "Kreeftskeerkring" zijn moeizame, turbulente jaren in Parijs, in "Steenbokskeerkring" richt Miller zijn blik op het New York van omstreeks 1920. Hij vertelt over de chaotische achtergrond van zijn Duitse milieu, zijn eerste (mislukte) huwelijk, de jungle van zijn vele liefdesaffaires, met als hoogtepunten zijn ervaringen als personeelschef van een telegraafmaatschappij en zijn kennismaking met June Smith.

"Any genuine philosophy leads to action and from action back again to wonder, to the enduring fact of mystery."

Henry Miller

4 opmerkingen:

Henry zei

"Develop interest in life as you see it; in people, things, literature, music - the world is so rich, simply throbbing with rich treasures, beautiful souls and interesting people. Forget yourself."

debo zei

De boeken van Miller zijn in Amerika verboden geweest vanwege hun erotische karakter.Ze moesten aanvankelijk uitgegeven en verkocht worden in Frankrijk: natuurlijk bij "Obelisk Press".

debo zei

ook:

Orde, regelmaat, plichten, verantwoordelijkheden en concentratievermogen; deze woorden horen bij het teken Steenbok.

Henry zei

"Mijn familie behoorde geheel en al tot het Noordse ras, wat wil zegen dat het idioten waren. Elk verkeerd idee dat er ooit verkondigd is, was van hun gading. Onder andere de doctrine van de zindelijkheid, om maar te zwijgen over die der rechtschapenheid. Ze waren angstig zindelijk. Maar van binnen stonken ze. Niet één keer hadden ze de deur opengezet die toegang verleent tot de ziel; niet één keer piekerden ze er over om blindelings een sprong in het duister te wagen. Na het eten werd de vaat prompt gewassen en in de kast opgeborgen; als de krant uit was werd die keurig opgevouwen en op een plank gelegd; als de kleren gewassen waren werden ze gestreken, opgevouwen en in de la gestopt. Alles was voor morgen, maar morgen kwam nooit."

Uit "Tropic of Capricorn" (De Steenbokskeerkring)