woensdag 2 juni 2010


Paul Morand in zijn Bugatti.

Morand was een vriend van Marcel Proust en schreef verscheidene literaire portretten over hem, alsook een biografie van Guy de Maupassant.
De reputatie van Morand liep tijdens de Tweede Wereldoorlog forse schade op door zijn collaboratie met het Vichy-regime van Pétain, onder meer als voorzitter van een censuurcommissie en gezant te Boekarest en Bern. Na de oorlog verbleef hij tot 1953 in ballingschap te Zwitserland.

3 opmerkingen:

debo zei

Tussen de beide wereldoorlogen was hij één der meest gelezen schrijvers ter wereld , deze anarchist van-rechts wiens uit tachtig titels bestaande literaire werk wel eens de ultramoderne fotografie van een ontredderde wereld is genoemd.

debo zei

Morand, schrijver, diplomaat, avonturier, dandy, fascineert door zijn leven en door zijn levensstijl. Hij bedronk zich aan New York en aan de magie van de Caraïbische wereld, hij vergaapte zich aan Boekarest maar leverde zich ook uit aan de boeddhistische geheimen van Zuidoost-Azië.

Ernst Jünger zei

“Morand is de beschrijver van een soort wereldcomfort. In één van zijn boeken zag ik dat hij een oceaanstomer vergeleek met een leviathan die geheel doortrokken was van de geur van chypre.”