donderdag 17 juni 2010


Na Byron’s dood werden z’n dagboeken in het vuur geworpen. Zijn literaire executeurs hadden besloten om op deze manier zijn reputatie te beschermen.

Vladimir Nabokov werkte vanaf 1975 aan “The original of Laura”. Vlak voor zijn dood, in 1977, vroeg hij de aantekeningen te verbranden. Dat is niet gebeurd. Het boek verscheen inmiddels wereldwijd.

3 opmerkingen:

debo zei

De 138 systeemkaarten waarop Nabokov zijn tekst heeft geschreven, zijn afgedrukt en kunnen eenvoudig uit het boek worden gescheurd (de randen zijn geperforeerd), zodat de lezer zelf aan het schuiven en puzzelen kan slaan, en eventueel een andere volgorde kan bepalen.

debo zei

Nabokov is in het "Origineel van Laura" op meer punten en door alle talen heen onomwonden grappig. Beledigingen zijn er aan het adres van Freud en aan schrijvers 'die een tijdperk representeerden' en 'die ongestraft allerbelabberdst mochten schrijven, mits ze maar hun tijd representeerden'.
Ook godsdiensten krijgen ervan langs.
Op één van de systeemkaarten lijkt Nabokov zich voor te nemen er flink tegenaan te gaan. 'De godsdienstige flauwekul en mystiek van de oosterse wijsheid,' staat er losjes op genoteerd.

debo zei

De schrijver Nabokov gaf ooit boks- en tennisles , maakte kruiswoordpuzzels en was een vermaard lepidopterist. Hij belichaamde het Baudelaire ideaal: een mens behoort dichter, priester en krijger te zijn.
Een voorwaarde voor de Anarch. De moderne mens is een radertje in een (sociaal) systeem, de Anarch ís een “systeem”. Een Anarch laat zich niet vangen maar fladdert wel.