maandag 14 juni 2010


Cellini was vertegenwoordiger van het maniërisme. Hij was beeldhouwer, edelsmid,soldaat, schrijver en musicus, en daarmee een duidelijk voorbeeld van de Uomo Universale.
Tot zijn bekendste werken behoren het bronzen beeldhouwwerk Perseus met het hoofd van Medusa, dat te bekijken is in de Loggia dei Lanzi, een beroemde beeldengalerij op het Piazza della Signoria in Florence.

3 opmerkingen:

debo zei

Benvenuto Cellini is ook van groot belang voor de literatuur. Zijn autobiografie, waaraan hij in 1558 in Florence begon, behoort tot de levendigste geschriften uit de Italiaanse Renaissance. Hij schetst een bijzonder kleurrijk beeld van zichzelf en de maatschappij waarin hij leefde. Hoofdingrediënten zijn rivaliteit, wraak, moord, homoseksualiteit en een onvoorwaardelijk geloof in eigen kunnen.

debo zei

Hij vermoordde enkele concurrenten en voltooide een aantal opdrachten niet. Op 59-jarige leeftijd dicteerde hij zijn autobiografie aan een leerling, terwijl hij gewoon verder werkte. Die autobiografie werd plotseling stilgelegd en een paar jaar later schreef hij een technisch boek over de goudsmidskunst en over de beeldhouwkunst.

debo zei

Hector Berlioz componeerde een uiterst onconventionele opera gebaseerd op de autobiografie van Benvenuto Cellini.