dinsdag 25 mei 2010


Ezra Pound bezoekt het graf van James Joyce

Het beroemde “Ulysses” werd in het zelfde jaar als Proust’s meesterwerk gepubliceerd bij de boekhandel Shakespeare & Co, waar ook Ezra Pound kind aan huis was. Naar verluidt, werd deze winkel in de Tweede Wereldoorlog gesloten omdat Sylvia Beach (eigenares) een Duitse officier het laatste exemplaar van Joyce’s ‘Finnegans Wake’ niet wilde verkopen.
In navolging van de naam van de boekhandel en uit bewondering voor Joyce heette het door Geerten Meijsing geformeerde schrijverscollectief uit de jaren 70 Joyce & Co

3 opmerkingen:

debo zei

Joyce werkte zeventien jaar aan Finnegans Wake. Aanvankelijk heette het manuscript 'Work in Progress', een titel die uitdrukt hoe voor Joyce het schrijven aan dit werk een voortdurend onderzoek was. Niet alleen naar de diepten en verborgen hoeken van de geest, maar ook naar de fundamenten van onze cultuur en naar de kracht van symbolen en mythen.
Meijsing gebruikt nog steeds de titel Work in progress voor het werk waar hij mee bezig is.

debo zei

Finnegans Wake:
Mythen, volksverhalen, losse anekdotes, liedjes, maar ook reclameslogans, wetenschappelijke formules, woordenreeksen, krantenfrasen, alledaagse conversatie zijn de grondstof voor een hallucinerende verkenning van de werking van de menselijke geest in droomtoestand. De taal heeft daarin een onnavolgbare hoofdrol: klanken, betekenissen raken in elkaar verstrikt, gaan met elkaar op de loop, en trekken de lezer een wereld binnen die tegelijk vreemd en vertrouwd is.

Anoniem zei

geachte Debo,
Als bewonderaar van uw werk en trouw lezer,valt mij op dat er enige veranderingen gaande zijn.
Het spijt mij de prachtige dames te moeten missen.
Misschien gaan zelfs die op den duur vervelen maar ik ben ervan overtuigd dat u velen van hen tekort doet door hen niet te bewerken met uw computergestuurd penseel.