maandag 3 mei 2010


De ingehouden variant van de Jugendstil komt uit Wenen. In 1897 behoorde Moser tot de oprichters van de Wiener Secession, die hij in 1905 met de groep rond Gustav Klimt verliet.
Met Josef Hoffmann richtte hij in 1903 de productiegemeenschap de Wiener Werkstätte op, die uit de Wiener Secession voortkwam.
In die tijd zien we in het werk van Josef Hoffmann en Koloman Moser naast de geometrische vormen ook de tendens om het ornament te beperken, zodat het soms zelfs geheel verdween. De abstractie als uitgangspunt voor de vormgeving van een voorwerp werd als bevrijdend element ervaren in de kunst rond 1900.

12 opmerkingen:

debo zei

Bijzonder is de door Koloman Moser ontworpen zilveren pot, het “Osterei”, met halfedelstenen . Er zijn slechts twee van deze eieren bekend, één daarvan werd in opdracht van de familie Wittgenstein gemaakt.

Anoniem zei

9,5 cm hoog, 7,5 cm doorsnede
das klein
prijs niet: 50.000 euro
das kunst

N.N. zei

Beste A: FC Twente is pas kunst!

Roodhaar zei

Fabergé

Roodhaar zei

FC Twente voor het eerst kampioen; de rest van Nederland wilde vooral NIET dat Ajax dat voor de 30ste keer zou worden

debo zei

Ja R. Fabergé maakte zulke eieren voor rijke russen!

de Joker zei

en...R: deboblog , evenals Lolita, is een nest met paaseieren,... kunst ?...!

debo zei

Die Rus speelde een vernuftig spel met zijn personages, die altijd in een zekere verhouding tot elkaar worden gezet en verplaatst – hierbij maakt de auteur vooral gebruik van reizen en relaties om zijn personages in een bepaalde 'schaakpositie' te krijgen.

Roodhaar zei

Een nest met eieren is om op te broeden

debo zei

Deze eieren dienen te worden gepeld L.R. anders is slechts de saaie buitenkant te zien.Hoe gaaf soms ook.

Roodhaar zei

De inhoud van een ei is niet van uitzonderlijke schoonheid. Er is echter wel een hoop mee te doen! Hoewel bereid een ei ook geen schoonheid is

debo zei

Zoek en ontdek L.R.